Hatéves autómat tavasszal Toyota Versora cseréltem. Ahogy az az új autó vásárlásánál általában lenni szokott a régi tetőcsomagtartó az újra nem használható, abból is újat kell venni. Autómat vagy kézi mosóba viszem, vagy önkiszolgáló mosóban magam végzem eme műveletet. Már eközben feltűnt, hogy az autó tetejét csak úgy érem el, ha sámlira vagy az autó magasabban lévő elemeire (küszöb, kerék) állok fel. Elgondoltam, hogy mindez milyen problémákat okoz majd, ha a bicikliket a tetőcsomagtartóra akarom rögzíteni: egyik kezemmel kapaszkodni, a másikkal a biciklit egyensúlyozni…. Egyértelmű volt, hogy más megoldást kell találni.

Az interneten rövid böngészést követően rátaláltam a megoldásra: vonóhorogra szerelhető kerékpártartó. Az elképzelésből egy hét alatt valóság lett: a forgalmazó cég képviselője az általam választott helyre előre egyeztetett időpontban leszállította a biciklitartót, melynek felszerelését és használatát nyomban be is mutatta. Mérnök kollégáim nem akarták elhinni, hogy egyetlen kar lenyomásával a készülék ilyen stabilan rögzíthető. Ráálltak, csavarták, nyúzták, a rögzítés mindennek ellenállt. A kapcsolódás a vonóhoroghoz hihetetlenül stabilnak bizonyult. A hét végén következett az éles próba. Az első felszerelés, a biciklik helyének és rögzítésének pontos kiválasztása kb. 20 percet vett igénybe. A következő rögzítés 10-et.

A szerkezet nagyon kompakt, használata semmiféle műszaki előképzettséget nem igényel. Ja és még egy nagy előny: gyakran járunk olyan mellékutcákban, ahol a bokrok, fák koronája átível az úton, azaz a tetőcsomagtartón elhelyezett biciklik igen gyakran beleakadnak az ágakba, szerencsés esetben csak azok leveleit szakítják le, a bicikliben nem okozván károkat. Ettől a továbbiakban már biztosan nem kell tartani.

Összefoglalva ezt a típusú kerékpártartót ajánlom mindazoknak, akik akár a magasabb építésű gépkocsik esetében sem akarnak „sámlira állva” egy kézzel egyensúlyozva tetőcsomagtartóra biciklit szerelni, illetve meg szeretnék védeni azokat az útra belógó ágak károsító hatásától.

u.i. Születésnapomra családom meglepett a biciklitartóhoz való tárolótáskával, ami mind a gépkocsi csomagtartóban, mind a garázsban való kulturált elhelyezés szempontjából kiváló lehetőséget biztosít.

Siklóssy Péter, NUBIKI